понеделник, 1 април 2024 г.

из: "Да попиеш в картина" - пролетно


 Топло време, настроение, нови мечти и желание за порив. Шарени цветове, все по-наситеното зелено, спокойни очи и блаженство. Отпускаш душата си и вдишваш дълбоко... пролет.
Отворете прозореца си!

из: "Да попиеш в картина" - Даниела Паскова
"Отворен прозорец… Колко символика има в тези две думи!
Отваряш прозорец. Отваряш очите си – виждаш, отваряш дланите си – прегръщаш, отваряш устата си – изричаш, отваряш душата си – чувстваш, отваряш сърцето си – обичаш.
Отвори се за света и пусни вътре в себе си вятъра. Той носи на крилете си думи, мисли, чувства. Навлизат с порива и те изпълват… като дъх – дълбок и необятен. Попиваш…
Не е трудно да попиеш в картина. Очите виждат, мисълта скача по следите на четката и чертае пътека. Пътеките се сливат и пътят става само един – навътре в теб. Ненаситни сме. Искаме още. Влиза нов порив. И още, и още... Вятърът сменя посоката си и идва момент, в който отваряйки само ще пуснеш навън и няма да попиеш нищо. Заситен ли си? Едва ли. Температурните разлики се компенсират с пренос на топлина. Как се компенсира емоционалното равновесие?
Картините говорят без думи. Няма нужда да четеш. Достатъчно е да попиеш в цветните багри и да погалиш дъгата. "Душата добива цвета, в който са обагрени мислите." – е казал Марк Аврелий. Шарената мисъл храни мечтите, цветните мечти рисуват въображението, а летящото въображение се протяга към копнежа за пъстра палитра. Пролет!"

  Роман "За глътка въздух"
 на Даниела Паскова 
може да се поръча за
15 лв.



Поръчайте си от последните бройки на
Сборник с разкази "Мирише на звезди"
   на Даниела Паскова
   15 лв. 


на фейсбук профила:  Даниела Паскова

на имейл адреса:  daniella_paskova@abv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар