четвъртък, 7 декември 2023 г.

Коментари от читатели

За романа „За глътка въздух“.

  

Благодаря на всички изказали чувства, мисли и усещания, които книгата ми е оставила в душите им след прочита.


Д-р Ваня Колева (образователна и научна степен „доктор“ по български фолклор, главен редактор на вестник КИЛ - „Култура, Изкуство, Литература“):
  „
Прочетох романа ти „За глътка въздух“. „Хваща“ читателя и не го изпуска, докато не го прочете! Такова живо четиво не се получава всеки път. Поздравления от сърце! В романа има динамика, драматизъм, обрати, но и водещи знаци, които определят психиката на персонажите. Това при Асен е много типично - червената кукла, Мая, рижавото момче в затвора и боядисаните в червено коси. То е като водеща нишка, белязала и определяща живота му. Съответни знаци има и при Мая и Виктор, но при тях се проявяват много дискретно и деликатно. Интересни са и езиковите характеристики на героите - заговаря някой, и знаеш какъв тип е. Мая и Виктор говорят по един начин, Асен - по друг, Плешивеца - по трети, дори барманът - с неговите 2-3 думи се отличава. „За глътка въздух“ е успех и се радвам за теб!

  

Женя Ивелинова Канева (водещ сътрудник в групата „Какво четеш…):

“За глътка въздух” на Даниела Паскова - вълшебна приказка за любовта, вярата, надеждата и (не)възможността да избираш. Писателката е свързана професионално с медицината. Имаше представяне на книгите ѝ, на което не можах да отида, но и така ми се иска да прочета още от нейните творби. В основата на сюжета стои историята на една любов, която започва със странно запознанство насред гората и на фона на драматичните събития на двете ковидни години. Финалът е щастлив като във вълшебните приказки, но докато се стигне до него, се разказва за много насилие, болка, самота и отчаяние. Замисляш се за човешката съдба и за това, че не можеш да избереш в какво семейство и по кое време да се родиш; обречен си да понасяш изпитания и единственият ти избор е дали да си "помагаш" с любов или с омраза. Виктор и Мая го правят с любов, а Асен - с омраза... Отначало се чудех защо на снимките от представянето на книгата се виждаха шипки, после ги видях и на самата корица. Прочитът на книгата дава отговор на въпроса.

 

От рецензията на Станка Бонева (писател и филолог):

„Нелюбовният“ роман „За глътка въздух“ на Даниела Паскова:

„Отношенията между повествователните герои Мая и Виктор са централни в сюжета, но не са като в розов роман. И тъй като хуманността е синоним на човеколюбие,  включва в себе си и тази любов също, когато тя е извисяваща.

Повествователната линия съдържа в себе си и ретроспекции, и проспекции, което поддържа читателското любопитство. Датирането на отделните части подсилва реализма на събитията. Авторката избягва директните сравнения, предпочита адресатът да ги прави сам. Присъстват разнообразни характеристики на героите. Наред с речевите, портретните, биографичните и действените, има акцент върху  психологическите портрети на героите – често в синхрон с пейзажи и природни явления, нещо повече – природата получава своебразна „психологизация“, която функционира като презареждане.

…Но акцентът при образа на страха в романа не е върху „на страха очите са големи“, а е изобразен като преодоляване, като част малките ежедневни битки на хората със самите себе си. Според знаменитата канадска писателка Маргаред Атууд страхът е мощен стимулатор. Убедена съм, че авторката мисли като нея.

В крайна сметка посланието в този „нелюбовен“ роман е любовта и честните пътища, които водят към нея: „Важното е да борим с всички сили за щастието и любовта, така като тялото ни се бори всяка секунда за глътката въздух, за да можем да дишаме“.

На мен книгата ми подейства презареждащо. Бих използвала клишето „жизнеутвърждаващо“ като функция. И на финала установих, че все повече ми харесва чаят от шипки.“

 

Росица Копукова (писател и журналист):

„За глътка въздух“ е много силен роман. Страхотна книга. Такива истини си написала и така увлекателно, че онемях. Имаш хубав стил, сюжет и фабула също. Браво!“

 

Катя Драгова:

Благодаря за чувствата и мислите, които ми дари с романа си! Изчетох го на един дъх! Написан е така, че да желаеш да не свършва! Така се потопих, сякаш бях второстепенен герой, участваш в събитията. Книгите реших да са подарък от мен ...за мен за рождения ми ден. Може да звучи странно, но изкарах прекрасно рождения си ден, четейки книгата ти/ми! Остава да се науча да искам награда от живота и да си я получавам, както казваш ти. Умееш да вълнуващ, да бръкнеш в душата! Не спирай да пишеш!


Д-р Екатерина Борисова:

„За глътка въздух“ е роман – разтърсващ, провокиращ, истински! И никой няма да остане безразличен. Книгата е страхотна. Бих я определила като "брутален реализъм", вместо критически реализъм. Обществото ни е такова. Много стегнато водиш разказа, без ненужна описателност, намираш винаги точните изрази. Светът на Асен е брутален, той също. Той е дълбоко драматичен образ, защото неистовите му усилия да получи доза любов преобръщат съдбата на невинни хора. Любовта, която му е била отказана в детството. Много силно и драматично си поставила въпроса за отговорността на майчинството, на родителството, на институциите, поемащи „захвърлените“ деца. За отговорността ни като човеци да не оставим ни едно дете без любов, ласка и загриженост. Всъщност изпитах и симпатия към Асен, заради болката, която е изпитал от изоставянето си. Разбирам защо се е превърнал в изверг. На него му е било съдено да види само лошата страна на живота, никой не му е показал добрите примери. В романа майсторски си вплела сюжетните линии, държиш вниманието на читателя с неочаквани обрати и стегнато действие. Този роман заслужава филмиране!“

 

Васил Софин (писател):

„Заслужава си да се прочете "За глътка въздух" - роман за чистотата в отношенията на двама влюбени. Новото време е провокирало авторката да каже истината за него. Времето е най-добрия ценител на ставащото! А иначе истината е такава и тя е успяла да я докаже в романа си. Романа ми хареса. Взет е от живота, който ни заобикаля. Нищо не е преувеличено.
Поздрави, за Даниела Паскова и новият ѝ роман!“




Поръчайте си книгите с послание от автора.




   
Роман 
"За глътка въздух"
 на Даниела Паскова 
може да се поръча за
15 лв.


Поръчайте си от последните бройки на
Сборник с разкази "Мирише на звезди"
на Даниела Паскова 
15 лв. 


на фейсбук профила:  Даниела Паскова

на имейл адреса:  daniella_paskova@abv.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар