неделя, 19 ноември 2023 г.

Съдба

 

   Майката завърта колелото на късмета, когато се роди рожбата ѝ. Майката е пърия човек, който отрежда съдбата на това беззащитно създание. И когато я има безусловната любов и грижата, майчината душа накланя везната - винаги се пада хубава съдба. А какво се случва, когато майката дори не иска да погледне личицето на детето си, какво остава да му подаде ръка за първите стъпки в живота? И ръчичката на малкото създание остава празна... Отрежда му се още от раждането мащеха... и съдбата му е... каквото му се падне от колелото на касмета. Пука ѝ на родната му майка, че може да се падне черна съдба...

Из роман "За глътка въздух" на Даниела Паскова:


 8 глава - Жигосан


   "Той се роди в един студен февруарски ден на 1988 година. Изплака силно и дълго време не млъкна.

– Ама че кресливо бебе! У-у-у, има глас като на петгодишен, а виж го – парче месо. Носете го – нареди дежурният лекар в родилна зала.

– Майче, не искаш ли да го гушнеш? Ще спре да плаче – каза акушерката и се запъти с бебето на ръце към току-що родилата жена, която поклати глава в отрицание и бързо се извърна на другата страна. Даже не поиска да го погледне.

– Не ѝ го давай. Тя е подписала. То е вече на държавата – тихо прошепна лекарят в ухото на държащата детето жена.

– Аха, на държавата… Разбрах. – Тъжно поклати глава акушерката и се загледа в лицето на малкото. – Ш-т, тихо, моето момче, не се бой.

Отнесе го и родната му майка повече никога не го видя. Преди да я изпишат от болницата, само го „жигоса“ с името Асен и си тръгна. Тръгна си, като изостави и захвърли с лека ръка чедото си. Подари съдбата и живота му на държавата. А тя, като лоша мащеха, безсърдечно завъртя колелото на късмета за детето. Падна му се черна съдба."

...


Поръчайте си книгите с послание от автора.



   
Роман 
"За глътка въздух"
 на Даниела Паскова 
може да се поръча за
15 лв.


Поръчайте си от последните бройки на
Сборник с разкази "Мирише на звезди"
на Даниела Паскова 
15 лв. 


на фейсбук профила:  Даниела Паскова

на имейл адреса:  daniella_paskova@abv.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар